2017 szezon első fele - összefoglaló

 

2017 szezon első fele – összefoglaló –

 

Kora tavaszi Kenesei ODT futammal debütált a NAU370RUN osztály a One Design sorozatban és rögtön nyolc hajóval képviseltette magát a versenyen. Nyert a legerősebb összeállításban szereplő Magnum alig megelőzve a Revolution és a Sleepwalker csapatait.

A tavaszi jubileumi X. ’SCHATZ’ hajóavatót követően az osztály szokásához híven kiemelkedően aktívan szerepelt az idei balatoni vitorlás szezon további első felében.

Az évadnyitót szoros küzdelem után kis szerencsével a Sleepwalker nyerte a Magnum és a Revolution előtt, ezzel hivatalosan is megkezdődött a balatoni vitorlás versenyszezon.

Sajnos a Mihálkovics kupa futamai elmaradtak a viharos időjárás miatt, pedig a résztvevők fegyelmezetten várták a parton a rendezők utasításait.

Pünkösdi regattát a Sleepwalker nyert a legkiegyensúlyozottabb (2-1-2) teljesítménnyel, őket követte a Magnum (1-5-1) és Surprise (5-2-7), habár az utolsó dogos helyért 4-es pontegyenlőség alakult ki. Gyönyörű látvány volt a Keszthelyi kikötőben egymás mellett felsorakozó különböző színű NAU370RUN egységeket látni.

Következett a Földvári ODT futam 6 résztvevő NAU370RUN egységgel és a dobogós helyeken megismétlődött a Kenesei eredmény: Magnum, Revolution, Sleepwalker. Mindkét ODT futamon a Surprise csapata lett a negyedik helyezett.

Aztán jöttek a „hosszú és kínkeserves” Szalagok…

Fehérszalag változatos versenyközi helyezéseket hozott, itt is sokáig a Revolution csapata taktikázott a legjobban, de a végén ismét a Sleepwalker győzött és a második helyre az újonc Schatz legénysége érkezett, Revolution a dobogó harmadik fokára állhatott fel újra.

Az utóbbi években nem szenvedett szélhiányban Európa legnagyobb tókerülő versenye (nem úgy mint a 2009-es Kékszalag a RAL1000 színű prototípus hajóval), így „statisztikailag” sem volt meglepő egy sokkal hosszabb és idegőrlőbb 2017-es verseny. Végre és megérdemelten nyert a Revolution a második helyezett Surprise és a harmadik Sleepwalker legénységei előtt. Sokan órákig küzdöttek a Siófoki szélcsendben, de mégis teljesítették a versenyt.

A szezon első felének utolsó versenye az EGIS Kupa volt, melyet 2 teljesített pályafutammal értékeltek. A pályaversenyeken idén eddig dobogós egységek fordított sorrendet alakítottak: Sleepwalker, Revolution és házigazda Magnum kerültek díjazásra. Parton igazi osztálytalálkozó hangulatát teremtették meg a szervezők és a versenyzők egyaránt.

Az augusztusi pihenő és felkészülési időszak végén következik a IV. NAUTIC Fesztivál keretében a NAU370RUN Országos Bajnokság másodszor Balatonföldváron. Mindhárom NAU osztály részvételével közösen készülünk az év legfontosabb versenyére, melyet az MVSZ rendez Dávid Julival és csapatával a hagyományoknak megfelelően.

Közben vagy egyidejűleg (még nincs pontos időpont) felavatásra kerülhet az osztály legújabb NAVAL névre keresztelt 11. vitorlása! Reményeink szerint valamennyi egységünk részt vesz az Magyar Vitorlás Szövetség által kiírt 2017. évi Országos Bajnokságon.

Félidőben a ranglistát a Sleepwalker vezeti, mögötte szoros versenyben a Revolution, Magnum és Surprise csapataival. Szokás szerint az OB dupla szorzóval kerül értékelésre és hátra vannak az őszi ranglista versenyek is, így minden év végi helyezésért komoly küzdelem várható.

A világszínvonalú hajóinkhoz egyre jobban felnövő csapatkapitányok és legénységeik minden verseny abszolút élmezőnyében vitorláznak, ezzel is alátámasztva a NAU370RUN osztály fejlődését. Néhány évvel ezelőtt – az osztály megalakulása előtt – is sikerült néha egyik-másik hajónknak top abszolút eredményt elérnie, ma már ez szinte az összes hajónknak sikerült már. Akkor még nem feltétlenül hittünk abban sem, hogy lesznek versenyek, amin másodpercek döntenek a helyezésekről! Persze csak mi tudjuk, mekkora munka van e mögött minden csapatban évek óta! Az egyre több elismerés nyílván első sorban az osztály versenyeken mutatott dominanciájának szól, de számunkra a kapitányok és legénységeik összetartása is meghatározó érték!

 

Hajrá NAU370RUN!

 

www.nau370hu

#nau370run #sailing #lakebalaton #eliteclass